Календар

За нас
Контакти
Курсове »
Матури
Занималня »
Лятна занималня
Родители
Работилници Ателиета
Индивидуални занимания
Календар menu

Рожден ден на емотикона

19.09.2012 08:00:00


На 19 септември се навършват 30 год. от появата на първия емотикон.

 

Eмотикон е портманто.

Не, не е закачалка за връхни дрехи в антрето. "Портманто" е термин от езикознанието и с него се означава дума, съставена от две други думи, които запазват значението си. Емотикон е резултат на венчаването на думите "емоция" и "икона" (т.е. "образ" на старогръцки).

С този термин днес се използват схематичните изображения на човешки лица, съставени от препинателни знаци. Всяко едно от тях отговаря на определена емоция или състояние. Днес те масово се използват в писмената електронна комуникация чрез SMS, e-mail и др.
Съвременният емотикон си има рождена дата с точност до час: 11.44 ч на 19 септември 1982 г.,т.е. точно преди три десетилетия. В този исторически миг професор Скот Фалмън от щатския университет "Карнеги мелън" в Питсбърг изпраща за първи път в света имейл с усмихнато настрани човече.

Целта на фигурката в имейла на Фалмън е пределно ясна - ученият е искал да избегне недоразумение и адресантът да проумее, че той се шегува, а не е сериозен. Ето какво пише той навремето:

"За да се избегнат грешки в тълкуването на текста, предлагам шегите да се обозначават по следния начин :) - разчетете го настрани!"

Изненадан от това колко бързо колегите му възприемат символа, той си признава, че в началото всичко е било на майтап:

"Беше нещо глуповато, което подхвърлих в сериозна дискусия на тема физика", спомня си професорът, който все още преподава в "Карнеги мелън" и добавя: "Отне ми десет минути от живота, за да го измисля. Смятах, че колегите ще му се порадват и ще го забравят". Да, да, но не - усмихнатото човече, наречено по-късно "смайли" се разпространява мълниеносно във все още прохождащите през 80-те компютърни мрежи и не след дълго става глобално явление.

Днес емотиконите са навсякъде под формата на малки жълти личица, които се хилят, плачат, крещят и пр. под формата на анимирани gif файлове. Професор Фалмън ги ненавижда!

"Мисля, че анимациите са грозни и те опорочават първоначалната идея с подръчни средства - клавиатура и нищо друго - човек да измисли нещо хитроумно, което да сподели с приятели и колеги."

"Но може би просто ревнувам, защото аз съм изобретателят на другия, конкурентния вид емотикони", смее се той.

А откъде можем да сме сигурни, че професор Фалмън е първосъздателят на "смайли"? През 2002 г. специално назначен инженер от "Майкрософт" проверява всички back-up магнитни ленти и успява да възстанови оригиналния имейл!

Неверници обаче изровиха брой на "Ню Йорк Таймс" от 1862 г., в който има препечатана реч на Ейбрахам Линкълн и в текста намираме символа ;). Нарочно ли е там или е печатна грешка?

Всъщност, използването на символи с кодиран смисъл в печатни текстове датира дори от по-рано. Документирано е, че още през 1857 г. при общуването с Морзова азбука широко се е използвал символът "73", който означавал "любов и целувки".

През 1912 г. известният хуморист Амброуз Биърс предлага "подобрение в пунктуацията" , което може да се приеме за първото "смайли" в света - това е символът \__/ , с който да се означава "усмихваща се уста" в края на иронични изречения. През 1963 г. американският художник Харви Бол създава може би най-популярното "смайли" - жълто кръгче с две точки за очи и дъга за уста. То става един от символите на хипи движението, без никой да подозира, че първоначално е създадено по поръчка за рекламна кампания на застрахователна компания.

 

x